• Na de 2-1 winst in Zeeland bij HSV Hoek en de 4-1 zege op Ter Specke tegen Sparta Nijkerk sloeg FC Lisse haar 'Noorderslag'met een 3-1 overwinning bij de VV Staphorst. De drie op een rij kreeg gestalte in de vorm van doelpunten van de jonkies Remi van Ekeris (18) en Justin van der Putten (20). Op de dag dat de bij FC Lisse in de jeugd opgegroeide Thijs Jansen debuteerde in het eerste van Feyenoord. De Lisserse jeugd heeft de voetbaltoekomst. Vertekend of niet, de FC staat momenteel op de tweede plaats in de derde divisie.

  Staphorst en FC Lisse troffen elkaar voor het laatst in de nacompetitie van het seizoen 2015/2016. Het was het overgangsjaar richting de invoering van de tweede en de derde divisie. FC Lisse wilde niet degraderen naar de hoofdklasse en Staphorst wilde graag een stap om hoog maken. De FC verloor op sportpark Het Noorderslag met 1-0. Wat op viel in Overijssel waren de kleine afmetingen van het hoofdveld, dat gelukkig wel uit natuurgras bestaat. In de return in Lisse op zaterdag 4 juni 2016 was FC Lisse de bovenliggende partij met een afgetekende 6-1. Een jaar later wist Staphorst niet de stap naar de derde divisie te maken na een tweeluik met Ter Leede. De 2-0 van de geel-blauwen in Staphorst bleek onvoldoende. In Sassem won Ter Leede met 3-0. Vorig seizoen was Staphorst de koploper in de hoofdklasse B op het moment, dat de competitie werd stil gelegd. Een uitbreiding van de derde divisies, het wegvallen van de beloftenteams en het bewust een klasse lager gaan spelen van ONS Sneek deed Staphorst alsnog de stap maken naar de derde divisie.

  Bij Staphorst stonden nog drie spelers in de basis, die ook aantraden tegen Lis op 4 juni 2016. Martin van 't Ende, Mark Schra en Martijn Brakke. Brakke is de speler van Staphorst. Hij zit immers bij het eerste elftal sinds 2004. De nu 35-jarige speler is clubtopscorer aller tijden voor zijn ploeg. In de formatie van FC Lisse geen spelers op het wedstrijdformulier, die dit ook tekenden in 2016. Rik Vermeulen is immers gestopt, Lars Rauws (VVSB) en Niels Buijs (ODIN'59) zijn vertrokken.

  FC Lisse was gewaarschuwd voor Staphorst. Weliswaar had de formatie van trainer Paul Weerman na het winnen van de eerste twee competitieduels, drie keer verloren, in de KNVB-beker werd afgelopen dinsdag 6 oktober op eigen veld met 5-2 ASWH verslagen. Staphorst kan het met haar spel iedere tegenstander moeilijk maken. Lukt het niet met combinatievoetbal dan kan er nog fysieke strijd geleverd worden. Staphorst scoort daarbij vaak uit spelhervattingen. FC Lisse speelde in dezelfde opstelling als waarmee het met 3-0 verloor voor de beker van SteDoCo. FC Lisse zat niet in die wedstrijd, maar had het duel daarvoor toch overtuigend afgerekend met Sparta Nijkerk.

  De eerste beste kans voor FC Lisse leverde na acht minuten spelen meteen een doelpunt op. Pascal Mulder raakte de bal kwijt. Jeffrey Klijbroek kreeg zo de kans op te stomen. De man in vorm haalde verwoestend uit. Via de paal sloeg de bal binnen. Na een kwartier spelen kreeg de thuisploeg de eerste mogelijkheid. Brakke kopte de bal rakelings langs de paal. FC Lisse kreeg voor de pauze diverse hoekschoppen en vrije trappen te nemen. Diverse keren leverde dit gevaar op. Zoals in de 27ste minuut toen Staphorst-doelman Jorick Maats tot twee keer toe moest redden.

  In de 31ste minuut leek FC Lisse-sluitpost Erik Cummins reeds gepasseerd. Mike Reuvers zag zijn kopbal op het dak van het doel belanden. Vier minuten voor de rust werd er een overtreding net buiten de zestien begaan op Brakke. FC Lisse kreeg de bal niet weg. Deze viel stil. Het moment voor Brakke hem of haar weer in beweging te brengen. FC Lisse was na de gelijkmaker nu even de weg kwijt. Een achterstand dreigde. Erik redde echter fraai op een pegel van Van 't Ende.

  In de tweede helft hanteerde de FC de taktiek van Sparta Nijkerk uit het tweede bedrijf. FC Lisse besloot vroeg te storen. Het tandje erbij zetten bracht de thuisploeg in de problemen. FC Lisse deelde nu de lakens uit. Het wist tot prima combinatiespel te komen. In de 52ste minuut kwam uit een uitstekende voortzetting de 1-2 tot stand via Remi. De voorzet was van Reggie Schaap, de assist van Tom Duindam en het afronden van Remi. FC Lisse probeerde de beslissing te forceren. Remi krulde een bal naast en Kevin van der Zwet kopte uit een hoekschop over. FC Lisse kreeg drie corners in korte tijd. Zonder resultaat.

  Het werd een potje vechtvoetbal in de goede zin van het woord. Staphorst ging meer pompen. Dat betekende meer hoge ballen richting Erik. FC Lisse-trainer Raymond Bronkhorst reageerde met het inbrengen van kopper David Verweij. De vele kilometers makende Toon Zwetsloot mocht naar de kant. In dit geval de tribune. FC Lisse kende in minuut 78 het geluk dat niet de 2-2 viel. Dirk Muis kopte de bal tegen Erik aan. In de rebound raakte Muis de lat. Maurice van der Neut kwam intussen in de ploeg voor Jeffrey Perez Stoof.

  Het spel van Staphorst werd rommeliger. FC Lisse voelde dat de drie punten in aantocht waren. In de laatste minuut viel de beslissing. De voor Remi ingevallen Justin bleef koeltjes oog in oog met Staphorst-doelman Maats. De zege werd zo een feit.

  Hoe het met de competitie verder gaat, gezien het stijgende aantal coronabesmettingen, is op het moment van dit schrijven onzeker. FC Lisse zit in een goede reeks en wil het liefst de ingeslagen weg voortzetten. Op het programma staat voor komende zaterdag 17 oktober de thuiswedstrijd tegen DVS'33. De formatie uit Ermelo is elk jaar een van de favorieten op de titel in de derde divisie. Vorig seizoen liep FC Lisse met 6-0 op een zwaar veld met veel regen de tegenstander onder de voet. Mocht het door gaan dan is de aanvangstijd van FC Lisse tegen DVS'33 op Ter Specke om half drie. Dit is nog steeds zonder publiek.