• Bij de voetbalkenners van pakweg 35 jaar en ouder is hij zeker een bekende naam: Henny Meijer. Vrijdag 7 augustus traint hij De Schaduwselectie van FC Lisse, dat voor deze gelegenheid zelfs op het heilige hoofdveld in actie mag komen. In de jaren tachtig en negentig was Henny voor menig verdediger een gevreesde spits op de eredivisievelden. Zijn hoogtijdagen beleefde Meijer in dienst van FC Groningen waar hij voor zijn prestaties in het seizoen 1990-1991 zelfs werd onderscheiden met de Gouden Schoen. In totaal kwam Meijer in ruim 400 wedstrijden in het betaalde voetbal tot een indrukwekkend aantal van 150 doelpunten. Ook droeg hij éénmalig het shirt van het Nederlands elftal. Tegenwoordig is Henny collega van Schaduwselectiespeler Hubert Habers, bij Team Sportservice. Meijer werkt als sportbuurtwerker bij Sportservice Haarlemmermeer. Een functie waarin hij volgens eigen zeggen helemaal op zijn plaats is. ‘Ik verzorg op diverse scholen lessen/clinics voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Voornamelijk voetbal, en ook instuif met diverse andere sporten. Het voetbalspelletje laat hem als liefhebber zeker nog niet los, zo blijkt als 433 Magazine hem interviewt.

  FC Groningen
  Over zijn mooiste jaren in zijn lange carrière in het betaald voetbal hoeft Meijer niet lang na te denken. ‘Dat is zeker de periode bij FC Groningen. We haalden tussen 1988-1993 telkens Europees voetbal. Een prachtige tijd. We hadden een geweldige spelersgroep met een goede hiërarchie en ik ben er Voetballer van het Jaar geworden. Ja, die periode zou ik zo weer over willen doen.’ Ook het jaar bij Ajax had Meijer absoluut niet willen missen. ‘Het is toch een stukje erkenning als Johan Cruijff aangeeft je in zijn systeem goed te kunnen gebruiken. Bij Ajax ben ik bovendien internationaal geworden. Meijer noemt het klinkklare onzin als mensen zeggen dat hij het in Amsterdam niet heeft gered. ‘In de eerste helft van het seizoen scoorde ik aan de lopende band. Het probleem was dat ik een lang seizoen bij Roda JC achter de rug had. Door het spelen van nacompetitie werd mijn vakantie een stuk kort. Dat brak me na de winterstop fysiek op. Ik was niet fit genoeg, kwam wissel te zitten en bleef maar kansen missen. Vanwege mijn reserverol kwam ik de laatste schifting voor het Europees kampioenschap in 1988 niet meer door. Het kenmerkt de ware liefhebber in Meijer dat hij ondanks een nog tweejarig contract in Amsterdam de keuze maakte voor een overstap naar FC Groningen. ‘Ik wilde gewoon weer spelen en de club wilde op de laatste dag van de transferperiode bovendien aan al mijn wensen voldoen.’

  Type spits
  De kont erin zetten en dan wegdraaien. Veel voetballiefhebbers zien dat als zijn handelsmerk ‘Nou ik kon meer dan dat hoor,’ zegt Meijer met een lach. ‘Ik heb in totaal 150 goals gemaakt in het betaalde voetbal en leverde ook nog een hoog aantal assists af. Ik was een echte teamspeler en werkte ook nog keihard. Een mooie anekdote heeft Meijer uit zijn succesvolle jaar bij Roda JC waar hij zich in de picture speelde van Ajax. Hoofdtrainer Rob Baan wilde graag weten of ik nu links- of rechts was. ‘Sinds die dag was ik stijf tweebenig.’ Je kunt dus zeggen dat ik als spits vrij compleet was.’ Plezier hebben is altijd enorm belangrijk geweest voor Meijer. Pas op zijn 36ste besloot hij na de hele tweede seizoenshelft gespeeld te hebben zijn carrière bij BV Veendam te beëindigen.

  Lees verder.

  Foto en tekst: 433 Magazine