Voorbeschouwing IJsselmeervogels – FC Lisse

Winnen met Bloemencorso aan de Westmaat in Bunschoten-Spakenburg is dat mogelijk? Het antwoord is ja. Op zaterdag 21 april 2012 werkte FC Lisse zelfs een 2-0 achterstand weg tegen De Rooien, dankzij Dennis Greuter, Rik Vermeulen en Roel de Goede. Winst is voor FC Lisse komende zaterdag opnieuw noodzaak in een van de gezelligste dorpen van Nederland. Vanaf drie uur gaat de kampioenskoorts naar grote hoogten.

Bijzonder is dat de vaders van Rowdy van der Putten en Kevin van der Zwet ooit het net wisten te vinden bij De Vogels. In 1989/1990 scoorde Edward van der Putten vanaf de penaltystip. De 2-2 kwam op het scorebord via Mark Ens. De naam van FC Lisse aan de Westmaat was reeds een paar jaar eerder gevestigd. De toenmalige tweedeklasser FC Lisse won het beroemde Oma’s Cake Toernooi. In die tijd werd het eerste team van De Vogels nog gedomineerd door spelers met de achternaam De Graaf. FC Lisse kende in die periode een jeugdige impuls met naast Leon, Edward en Mark ook spelers van eigen makelij als Rob, Arnold en John Vermeulen, Marcel Bremmer, Jan Broekhuizen, Charl Schippers, Richard Mulder, Ron de Keizer, Ralph Polman, Ron Kuilboer en Cees Horsman. In 1995/1996 won de FC ook met 3-2 aan de Westmaat. In een hektisch potje voetbal. De Lisserse goals kwamen via Leon, Jelle Visser en Dennis Iliohan.

Op 4 mei 1991 had de sfeer bij IJsselmeervogels – FC Lisse zich aan de dag van de Dodenherdenking aangepast. Het duel werd gespeeld zonder publiek. IJsselmeervogels kreeg deze straf vanuit de KNVB wegens wanordelijkheden tegen Katwijk. Naast de spelers was alleen pers welkom. Supporters van de FC probeerden toch een glimp van de wedstrijd op te vangen via het dak van De Blauwen van Spakenburg. Wim Bremmer liet zich horen via een meegebrachte megafoon. FC Lisse verloor kansloos met 4-1. De Lisserse treffer werd gemaakt door Leon Hoep.

Tussen 1996 en 2010 kwamen de twee elkaar niet meer tegen. In 2010/2011 werd IJsselmeervogels de eerste kampioen van de Topklasse. Jeffrey en Kevin Winter hadden net de Rooien verlaten, Kwong-Wah Steinrath was er nog wel. FC Lisse was kansloos bij de 3-0 nederlaag. In 2012/2013 scoorde Richard van Heulen de Lisserse treffer in de met 2-1 verloren wedstrijd. In 2013/2014 was IJsselmeervogels – FC Lisse de openingswedstrijd. Er werd niet gescoord. Een jaar later deed de FC dit wel via het beroemde hakballetje van Renaldo Jongebloet. De 1-0 winst voor de FC betekende meteen het ontslag van de Vogels-trainer Dogan Corneille. Vorig seizoen verloor de FC met 2-0.

De geschiedenis tussen IJsselmeervogels en FC Lisse is bekend, wat telt is het heden. FC Lisse wist de afgelopen twee wedstrijden in de slotfases te winnen tegen Scheveningen en Rijnsburgse Boys. Het wist in deze duels het gemis op te vangen van spelers als Thierry Monteny, Koen Fokkema, Tom Zoontjes en Martin van Eeuwijk. Dit aantonend dat FC Lisse in de breedte sterk genoeg is. Komende zaterdag is het vooral de vraag hoe FC Lisse de scorende Barry Powel kan afstoppen? De verwachting is een open wedstrijd, waar veel zal afhangen van het scoreverloop. Verliest FC Lisse dan is de competitie gedaan. Bij een gelijkspel schiet de FC ook niets op. Alleen een zege telt voor Lis. Zeker wetende dat het doelsaldo bepalend kan zijn of er al dan niet een titel kan worden gevierd. FC Lisse heeft een veel minder doelsaldo dan De Vogels.

Dat FC Lisse in de huidige fase van de competitie nog steeds in het spoor zit van de Vogels is een prestatie op zich. FC Lisse wil echter meer. Dat is natuurlijk ook van toepassing op de Vogels. De Bloemencorso van de Bollenstreek is een traditie, waar vele Lissers jaarlijks op afkomen. Deze traditie is er volgend jaar ook weer. Een keertje hiervan afwijken is helemaal niet erg. FC Lisse is gebaat bij zo veel mogelijk supporters uit haar eigen dorp en supporters van daarbuiten met een geel-blauw hart.

IJsselmeervogels – FC Lisse begint komende zaterdag om drie uur. Ga op tijd weg om files te voorkomen. Neem bijvoorbeeld om twaalf uur de supportersbus van de Supportersclub. Deze is gratis voor leden van de Supportersclub. Opgeven via de site van FC Lisse. Steun FC Lisse op weg naar het kampioenschap. De bus van de spelers wordt op weg naar Bunschoten-Spakenburg gesponsord door Beelen Mobility. Waarvoor dank.